NL - EN

Al vele jaren leidt Jongeneel Transport leerlingen op tot chauffeur en monteur

Al vele jaren leidt Jongeneel Transport leerlingen op tot chauffeur en monteur

‘Jongeren opleiden hoort er gewoon bij'

Met een duidelijke, stapsgewijze aanpak investeert het bedrijf in de ontwikkeling van jongeren. ‘De jeugd is onze toekomst.’

 

Ze zijn met z'n drieën enthousiast over de begeleiding van leerlingen. Technisch directeur Ard Jongeneel (37), personeelsfunctionaris Olette Kokkelkoren (51) en praktijkbegeleider Piotr Majer (33). Hun visie is duidelijk: ‘Als je straks verzekerd wilt zijn van goed personeel, moet je nú investeren. Niet alleen met het oog op de groei van het bedrijf, met gemiddeld zo’n 5 procent per jaar. Maar ook vanwege de vergrijzing, waardoor oudere chauffeurs met pensioen gaan’, stelt Jongeneel. Kokkelkoren vult hem aan: ‘Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en vinden dat het opleiden van jongeren er gewoon bij hoort.

 

Stapsgewijs
Als leerlingen komen solliciteren voor een leer-werkplek vragen zij altijd om met een bestelbusje te mogen rijden. Jongeneel Transport biedt hen echter meer; een gevarieerd pakket aan werkzaamheden, waarbij de leerlingen zich stapsgewijs ontwikkelen en daardoor veel leren. Zij werken vooral op het bedrijfsterrein en kunnen uiteindelijk ook met een bestelbus naar klanten rijden. Leerlingen wassen eerst auto’s in de truckwash. Daarna gaan ze het werk rond de gasflessen doen, zoals het vullen en controleren van de flessen en het verzorgen en klaarzetten van bestellingen. Als volgende stap houden zij zich bezig met de verkoop van steigerhout. Als zij hun heftruckcertificaat hebben behaald, mogen zij ook op de heftruck rijden. Daarnaast rijden zij met andere chauffeurs mee, maar zij werken meer op het terrein dan dat zij meerijden. Hier leren ze bijvoorbeeld hoe een pompwagen te bedienen. Als alles goed gaat, mogen zij als laatste stap zelf in de bestelauto rijden om zendingen weg te brengen. Het is belangrijk stapsgewijs uitdagingen in te bouwen, waarbij ze de volgende stap moeten verdienen. Dat werkt goed in de praktijk’, vertelt Pjotr Majer, die heel blij is met de ontwikkeling van de leerlingen.

 

Verantwoordelijkheid
De gedachte is vaak dat alle dingen die jongeren doen leuk moeten zijn. Maar zo werkt het in de praktijk natuurlijk niet altijd. Dat kun je dan het beste direct met hen bespreken. Jongeneel Transport laat de leerlingen niet alleen werken, maar investeert ook in de leerlingen. Zo hebben de leerling-chauffeurs onlangs een week extra vrij gekregen voor de voorbereiding op een examen. ‘Zij hebben daar een eigen verantwoordelijkheid in om die tijd goed te benutten voor school,’ stelt Jongeneel.

 

Jongeneel Transport investeert veel in opleidingen.
Zo heeft Majer een paar maanden geleden zelf een opleiding voorpraktijk-opleider gevolgd. Nu gaat hij de opleiding manager wasstraat doen. Enthosiast vertelt hij: ‘Tijdens de opleiding voor praktijkopleider van het Sectorinstituut Transport en Logistiek heb ik veel geleerd. Via het stellen van open vragen kom je meer dingen te weten van jongeren. Ook kun je het beste de communicatie afstemmen op de persoon. De aanwijzingen hebben bij mij tot minder stress geleid, doordat ik op mijn eigen manier zaken beter kan oplossen.

 

Als specialist in het vervoer van gevaarlijke stoffen volgen de chauffeurs van Jongeneel Transport gemiddeld 2 dagen nascholing per jaar, inplaats van 1 dag, wat het CCV adviseert.‘In het meer onderscheidende, specialistische transport zoals het ADR-vervoer zie ik nog genoeg kansen voor Nederlandse chauffeurs en chauffeurs in opleiding’, aldus Jongeneel.

 

Er komt tegenwoordig veel kijken bij het werk van een chauffeur. Er is veel afwisseling in werkzaamheden en er moet goed gecommuniceerd worden met de klanten. Opdrachtgevers vragen om goed opgeleid personeel. Vandaar dat wij het belangrijk vinden om te investeren in opleidingen van onze medewerkers van nu en in de toekomst.’

 

Dit artikel is een samenvatting van 'Jongeren opleiden hoor er gewoon bij' uit Transport & Logistiek geschreven door Anita Hestens.

 

Meer nieuwsWij ondersteunen het Dirk Kuijt Foundation en zijn onderdeel van Dirk's 11.

Ard Jongeneel


Disclaimer / Privacy Policy

Algemene Vervoers- en Betalingscondities